13 SFATURI ESENTIALE IN LUPTA CU CORONAVIRUSUL

Doctorul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, locul unde au fost vindecaţi cei mai mulți pacienți de coronavirus de pe teritoriul României, a oferit 13 sfaturi prin care ne putem feri de virus.

Pe lista medicului Virgil Musta se numără sfaturi practice despre improvizarea unei măști sau despre modul în care trebuie să ne depozităm lucrurile la intrarea în casă. 

Lista completă a sfaturilor doctorului Musta împotriva COVID-19:

1. Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este esenţial în primul rînd să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.

2. Purtaţi mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cît mai repede). Dar trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care sîntem contaminaţi şi care nu. Masca chirurgicală (aceea albastră) este de unică folosinţă, adică puteţi să o purtaţi maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateţi sau o umeziţi, trebuie să o schimbaţi. Insistaţi ca oamenii pe care îi cunoaşteţi să poarte mască pentru a se proteja pe ei şi pe voi. Dacă nu se găsesc măşti, puteţi improviza. Puneţi în faţa gurii şi nasului (pe care trebuie să le acoperiţi pentru ca protecţia să fie eficientă) un şal, fular, guler de schi, baticuri etc. Şi nu le purtaţi tot timpul, ci doar cînd sînteţi într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteţi sau să primiţi virusul. Cînd ajungeţi acasă spălaţi masca improvizată , iar dacă puteţi, ar fi ideal să o fierbeţi şi să o călcaţi la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveţi această posibilitate, folosiţi mai multe maşti improvizate şi lăsaţi masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, cîteva zile, timp în care viruşii pot muri. 

3. Nu staţi faţă în faţă cu cineva la o distanţă mai mică de 2 m şi nu stati mai mult de 15 minute ca durată

4. Aerisiti bine camera în care locuiţi sau vă desfăşuraşi activitatea de cît mai multe ori posibil. Astfel scădeţi concentraţia virusului în aer.

 5. Tuşiţi sau strănutaţi la nivelul cotului

6. Mănuşile te protejează, dar reprezintă şi o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuşi nu te contaminezi. Dacă mănuşa este contaminată şi pui mîna pe faţă, te contaminezi. Mănuşa te protejează dacă o porţi în zone potenţial contaminate, iar cînd ieşi din aceste zone, să o scoţi, o arunci şi te speli bine pe mîini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă şi unde o arunci, pentru că poţi contamina acea zona. De fapt, măsura principală este să nu duci mîna la faţă (cu sau fără mănuşă) şi să te speli de cît mai multe ori pe mîini cu apă şi săpun, cel puţin 20 sec, astfel încît să frecaţi bine toată suprafaţa ambelor mîini şi între degete. 

7. Dezinfectaţi des mînerul uşii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucraţi. 

8. Pentru a evita contaminarea prin haine, cînd ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mîini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poti face un duş sau dupa ce te speli din nou pe maini, te îmbraci în hainele de casă.

9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sînt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi ş îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lîngă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEIAŞI PANTOFI AFARĂ ŞI ÎN CASĂ! 

10. Paşi recomandaţi cînd ajungem acasă: 

  • a. Înainte de a intra, dacă avem mănuşi, le dăm jos şi le punem într-o pungă pe care o sigilăm şi aruncăm la coşul de gunoi de afară
  • b. Ştergem talpa pantofului de preşul din exterior îmbibat cu clor 
  • c. Intram în casă 
  • d. Ne descălţăm şi punem pantofii de strada în acelaşi loc, dar să nu fie acela în care ţinem pantofii de casă 
  • e. Luăm pantofii de casă 
  • f. Ne spălăm bine mîinile 
  • g. Ne schimbăm hainele şi le izolăm pe cele de stradă 
  • h. Dezinfectăm clanţa sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
  • i. Ne spălăm din nou pe mîini 
  • j. Aerisim des încăperea Dacă ne creăm un automatism pentru a urma aceşti paşi, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătalie pe termen mai lung şi orice amănunt poate conta. 

11. Virusul se elimină din organismul omului bolnav prin: - aerul expirat - materiile fecale (scaun) Deci trebuie sa întrerupem aceste 2 verigi din lanţul de transmitere. 

12. Boala evolueaza sever în special la persoanele cu risc : bătrîni peste 65-70 ani , persoane cu boli cronice care nu sînt ţinute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plamani ( astm bronsic, BPCO), boli cronice cardiace ( HTA, cardiopatie ischemica,etc), boli cronice de ficat ( ciroza hepatică), boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare. Marea majoritate a persoanelor sub 60 ani, care nu au patologii asociate fac forme uşoare sau, chiar dacă fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificată să fim îngrijoraţi pentru persoanele cu risc. Trebuie să ne concetrăm să-i protejăm pe aceştia cu acţiuni concrete. 

13. Pandemia a apărut din cauza faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum să se apere iniţial). Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi: 

  • 1. prin boală (făcînd boala) 
  • 2. prin vaccinare Cum încă nu avem vaccinul, putem avea două direcţii strategice de acţiune: să protejăm bătrînii prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează şi încetul se stinge epidemia sau să ne protejăm cu toții.

Sursa: gsp.ro

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :